1 av 3
På en 600 kvadratmeter stor yta ska också jorden fraktas bort och renas. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio
2 av 3
Pumpar som ska stå i decennier har nu installerats för att rena grundvattnet från farliga kemikalier, konstaterar miljöinspektör Lars-Ingvar Björk. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio
3 av 3
Ingen vet idag varken hur lång tid det kommer att ta att sanera gifterna i marken på tomten, eller var kostnaderna slutar. Uppemot 50 miljoner är den beräknade ksotnaden, säger miljöinspektör Lars-Ingvar Björk på Värnamo kommun. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio
Värnamo

Nu ska marken renas

1:24 min

Det är den smutsigaste marken i Värnamo, så förorenad att den faktiskt hotar värnamobornas dricksvatten. Nu ska marken saneras.

Det handlar om gamla Värnamo-tvätten, där giftet i marken hotar värnamobornas dricksvatten. Hur många år det kommer att ta att sanera marken vet ingen idag. Saneringskostnaden kommer att hamna i storleksordningen 50 miljoner kronor, där staten betalar det mesta.

– Det allvarliga med den här föroreningen är att den påverkar grundvattnet. Det är det som når Ljuseveka vattenverk som förser en stor del av Värnamo kommun med dricksvatten säger miljöinspektör Lars-Ingvar Björk.

Det är mycket som grävs ner och det ser mer ut att bli en permanent anläggning, blir det det?

– Det är så att själva saneringen av det mest förorenade området, själva källan, tror vi kommer hålla på i mellan 2-5 år. Men de här pumparna som är nedsatta, tre stycken, kommer gå så länge det finns behov av dem. Vi pratar idag om att det kan vara tio år men det kan bli betydligt längre också.

Varför har det tagit så lång tid, föroreningen upptäcktes ju redan 1996?

– Bra fråga, sådan här ärenden tenderar att ta lång tid. Det räcker inte med att konstatera att området är förorenat utan även att veta hur man åtgärdar det säger Lars-Ingar Björk.

Fakta: Värnamo-tvätten

Värnamo-Tvättens tomt på Jönköpingsvägen finns på listan över de mest förorenade områdena i länet. Tvätten lades ned i slutet av 80-talet.

Den här tickande miljöbomben avslöjades redan 1996, när det skulle byggas bostäder på området vid Jönköpingsvägen, där företaget legat. Jorden var så full av farliga kemikalier som läckt ut från tvätteriet, att byggplanerna stoppades direkt. Dessutom visade det sej att gifterna hela tiden läcker ned till grundvattnet och hotar Värnamobornas dricksvatten. Ljusevek vattenverk ligger 450 m från tomten.

Visserligen har inga farliga halter mätts upp, men ingen vet vad som kan hända i framtiden så därför är det viktigt att området saneras, men det tog 15 år innan saneringen började. I 15 år har det diskuterats hur jorden ska saneras från de giftiga kemikalierna och vem som ska betala vad. Saneringen görs med en ny teknik som aldrig testats tidigare i Sverige.

Eftersom det inte finns någon före detta ägare som förorenat marken, så går staten in och betalar. En liten del betalas av Värnamo kommun.

Karin Malmsten

karin.malmsten@sr.se
036-215 66 60

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista