Lagändring krävs för bort lågpriscigaretter

Det behövs en lagändring för att få bort lågpriscigaretterna från marknaden i Sverige. Det säger Paul Nordgren som är utredningsledare på Folkhälsoinstitutet.

Vi har tidigare i Nyheterna berättat om lågpriscigaretter, som kostar sju, åtta kronor mindre än vanliga cigaretter.

Och Paul Nordgren gillar inte att skatten är lägre på dom här billiga cigaretterna:
- Vi tycker att det borde vara lika hög skatt på dem som på vanliga cigaretter, för då går priset upp och ett högt pris får folk att köpa mindre.

Skatten på cigaretter består av dels en fast skatt på ett visst antal öre per cigarett och dels en skatt som avgörs av hur mycket cigaretten kostar eftersom den skatten är ett antal procent av priset i handeln.

Och år 1998 sänktes den fasta delen medan den procentuella skatten höjdes. Det var för att få ner skatten och ”konkurrera” med smuggelcigaretterna.

Det ledde till att lågpriscigaretter kom in på marknaden och sedan dess har försäljningen bara ökat. Var femte såld cigarett är en lågpriscigarett och det lanseras nya märken hela tiden. Vi har berättat här i Nyheterna tidigare i veckan att tobakshandlarna rasar, eftersom dom tjänar mindre på att sälja lågpriscigaretter och också Folkhälsoinstitutet är alltså kritiskt.

- Ett lågt pris lockar barn och ungdomar att köpa, säger Paul Nordgren.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".