Många påverkas när Tranås stramar åt ekonomin

Nu tar Tranås kommun i med krafttag mot den dåliga ekonomin.

På tisdag går kommunstyrelsen igenom den handlingsplan som upprättades tidigare i somras.

Och det är en diger plan med en lång rad åtgärder som ska spara pengar på alla nivåer i kommunen.

Precis som många andra kommuner så måste Tranås spara pengar.

Skatteintäkterna är lägre än förväntat och i Tranås så har man befarat ett underskottet på 21 miljoner kronor det här året. Det motsvarar 90 personer under ett år.

Men istället för att säga upp folk har så ska besparingarna ske på en rad andra sätt och målet är att mer än halvera det befarade underskottet.

Och ågärderna handlar om allt från att spara energi genom att släcka lampor till att låta idrottsföreningar klara sig själva.

- Vi har gått igenom varje förvaltning för att ta reda på vad vi kan spara in på, säger Hans Rocén (m), kommunstyrelsens ordförande.

Kulturskolan ska kosta mer, liksom maten på äldreboendena, skolpersonal som inte är fast anställd får gå och politiker i kommunfullmäktige förlorar ersättning för sammanträden -och det är bara en del av handlingsplanen.

- Det känns inte bra, men här i Tranås har vi legat högt på bemanning och annan kvalitet innan, så vi har ett högt utgångsläge.

Rocén säger att man har försökt skydda vård, skola och omsorg, men att det är svårt efter som dom delarna står för 80 procent av kommunens budget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista