Marie Edemyr och Agneta Fransson

Stödcenter ska hjälpa funktionshindrade

Det blir allt svårare för människor med funktionshinder att hitta rätt bland blanketter, bidrag och behandlingsalternativ. Och att få rätt mot en kommun som sparar pengar är som att slåss mot väderkvarnar, säger Marie Edemyr och Agneta Fransson från Tranås.

Det vill dom göra något åt och startar därför ett center, där funktionshindrade kan få hjälp.

- Det kan var något så simpelt som att få ut en krycka från hjälpcentralen, säger Marie.

- Eller att veta vad man kan få bidrag för, som många tvättar för en familj där barnen har eksembesvär, säger Agneta.

De har sökt och fått pengar från Allmänna arvsfonden till lokaler och löner. Pengar till möbler har dom skrapat ihop bland annat från olika handikappföreningar och i mitten på augusti nu så öppnar stödcentret.

- Och vi vill finnas till för alla, även för folk i grannkommunerna.

Brukarstödscenter finns sedan tidigare i Malmö, Göteborg, Linköping, Jönköping och Skövde och nu är det alltså Tranås tur.

- Vi tror att vi behövs, funktionshindrade har många rättigheter, men vet inte alltid om dem, det är där vi kommer in i bilden, säger Agneta Fransson, som är projektledare.

- Nej, det är inte direkt så att någon från kommunen kommer och talar om det för en, säger Marie Edemyr, som är vice projektledare.

Reporter: Jessica Sonelius

jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".