Polisbrist ska botas

Det är svårt att rekrytera poliser till orterna utanför Jönköping och nu har länspolisen beslutat sig för att göra något åt saken.
Såväl Höglandet som Gislaved-Värnamo polisområde har bekymmer att rekrytera personal och nu vill länspolismästaren Seppo Wuori få ändring på den saken. Därför har man inbjudit all personal till två träffar, en i Vetlanda och en i Gislaved, där man tillsammans med kommunledningarna ska fundera över hur man ska arbeta för att locka poliser till orterna utanför Jönköping. Seppo Wuori säger att det är mycket viktigt att de poliser som nu arbetar i de berörda kommunerna ges tillfälle att tal om varför det så bra att arbeta och bo där de gör. Kommunerna vill man göra uppmärksamma hur viktigt det är det som kallas tandemrekrytering d v s att kommunerna hjälper till att skaffa arbete åt medföljande make eller maka. Kommunerna har också en nyckelroll i den allmänna PR-verksamheten för sin kommun för att få poliser att vilja bo och leva i just deras kommun. Seppo Wuori säger att det är hög tid att agera med tanke på de stora pensionsavgångar som väntar inom den närmaste femårsperioden, men avslutar med att han ser ljust på framtiden eftersom polisyrket är attraktivt bland de unga och han tror att den nya polisutbildningen i Växjö blir till nytta för att få nya poliser till Jönköpings län eftersom man då slipper att flytta till Stockholm eller Umeå för att utbilda sig till en god representatn för lagens långa arm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".