Vaggeryd, Värnamo, Gnosjö

Unga får vänta på hjälp mot droger

1:53 min

Ungdomar får ställa sig i kö för att få hjälp med drogproblem. Trycket på Galaxens öppenvårdsmottagning för ungdomar med drogrelaterade problem är så stort att man tvingats placera sökande på väntelista.

– Det känns ju inte alls bra, ett av våra mål har ju varit att hjälpa alla inom en vecka, säger Mattias Vejklint på Galaxen.

Ungdomsvårdsmottagningen Galaxen startade som ett projekt under 2003 och sedan 2005 är verksamheten permanent i Värnamo, Vaggeryd och Gnosjö kommun.

Kretsar med droger

I nuläget jobbar man med ett hundratal ungdomar i åldrarna 13-25 år och gemensamt för alla är att man på ett eller annat sätt har kommit i kontakt med främst droger i olika former

– En del umgås i kretsar där droger används, en del har rökt hasch dagligen i tio år och kanske även heroin och amfetamin så spektrat är brett, säger Mattias Vejklint

Behandlingen ser väldigt olika ut beroende på hur långt ungdomarna kommit i sitt missbruk och hur gamla de är. I vissa fall är socialtjänsten och polisen redan inkopplad och ibland är det föräldrar eller ungdomarna själva som kontaktar Galaxen för att få hjälp.

Oklart om ökat narkotikaanvändande

Om det ökade trycket på Galaxen beror på ett mer utbrett narkotikaanvändande hos ungdomarna vet inte Mattias Vejklint. Kennet Carlsson, som är fältsekreterare i Värnamo, säger till Nyheterna att hans känsla är att det inte är fler som använder droger nu än tidigare. Däremot gör polisen fler och bättre kontroller och det gör att fler ungdomar än tidigare hamnar i olika uppföljande åtgärder. Men han tror att nätdrogerna har brett ut sig allt mer liksom tillgången på alkohol genom all import. Mattias Vejklint tycker också att det finns vissa tendenser att droganvändandet har ökat i Värnamotrakten.

– Polisen har sett mer, socialen också och vi har haft ett ökat tryck så det finns ju en risk att det har ökat, säger Mattias Vejklint.

Reporter
Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se