Villkorlig dom för att ha skakat sitt spädbarn

Idag kom domen mot den 22-årige pappan från höglandet som stod åtalad för spädbarnsmisshandel mot sin egen son.

Åklagaren hade i första hand yrkat på att mannen skulle dömas för grov misshandel, men tingsrätten valde att göra en annan bedömning.

Villkorlig dom, 120 dagsböter och femtiotusen kronor i skadestånd till spädbarnet blev tingsrättens beslut. Mannen dömdes för vållande till kroppsskada, vilket är mycket lindrigare än grova misshandeln som åklagaren hade yrkat på.

Det var vid två olika tillfällen tidigare i år, som 22-åringen hade ruskat om sitt barn. Vid det senare tillfället var pojken endast fyra månader gammal och fick flera blödningar i hjärnan och på ögonens näthinnor.

Under rättegången erkände mannen att han skakat om sitt barn, däremot hävdade han att han inte varit medveten om vilka skador som kunde uppkomma till följd av hans skakningar.

Eksjö tingsrätt valde alltså att tro på mannen och dömde därför honom endast till vilkorlig dom för vållande till kroppsskada.

Pablo Dalence

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".