Gislaved

Kommun bröt mot lagen "Inte allvarligt..."

2:16 min

Kommunägda Gisleparken i Gislaved har brutit mot alkohollagen i 19 år. Vid ett sammanträde i Socialnämnden uppdagades att Gisleparkens entréplan använts som serveringsyta för alkohol trots att det inte finns något tillstånd för det.

Alkohollagen är tydlig när det gäller vilka ytor som servering och förtäring av alkohol på krogar får äga rum. Trots det har Gisleparken i nästan tjugo år kunnat bryta mot alkohollagen utan att någon alkoholhandläggare reagerat.

Kommunägda Gisleparken har bara haft tillstånd att servera alkohol på det övre planet i parken, trots det så har besökarna kunnat ta med sig sin öl eller vin en trappa ner till entréplan och stå där och dricka, vilket är ett brott mot alkohollagen eftersom den säger att serveringspersonalen måste kunna övervaka drickandet. Monica Svensson är socialchef i Gislaveds kommun.

– Någonstans på vägen har det som stått i alkoholtillståndet försvunnit, ingen har uppmärksammat att man inte haft något tillstånd för den här ytan, säger Monica Svensson.

Lagbrottet uppdagades i mars i år i samband med att socialnämnden i Gislaveds kommun beslutade om ett utökat serveringstillstånd när det gäller alkohol för Gisleparkens bowlinghall. Då slog den nyanställde alkoholanläggaren, som är heltidsanställd sedan två år tillbaka, larm om att Gisleparken inte har tillstånd att förtära alkohol i entréplan i parken, vilket de tidigare fyra handläggarna missat.

– I det här fallet tror jag inte att man bedömer det som ett allvarligt brott mot alkohollagen.

Ska man då tolka det som att man inte ser så allvarligt när man bryter mot alkohollagen då?

– Nej vi ser ju allvarligt på detta eftersom vi går ut och agerar nu, säger Monica Svensson.

Så här säger en av de privata krögarna om han skulle tillåta besökare att dricka alkohol utanför det område som han har tillstånd för att servera alkohol.

– Det är klart att om det upprepas så kan man förlora sitt tillstånd.

Palmgren vill reda ut alkoholmiss

Niclas Palmgren (M). Arkivfoto: Karin Malsmten/Sveriges Radio

Fakta: Ur alkohollagen

18 § Tillståndshavaren eller av denne utsedd serveringsansvarig person ska ha tillsyn över serveringen och vara närvarande på serveringsstället under hela serveringstiden. Det sista gäller dock inte vid rumsservering. Den som är serveringsansvarig ska ha fyllt 20 år och vara lämplig för uppgiften med hänsyn till sina personliga egenskaper och omständigheterna i övrigt.

Mattias Sundler

mattias.sundler@sr.se
036-215 66 68

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.