Väranmo

Politikerna kör över revisionen

1:57 min

– Vi ser ingen anledning att inte lämna ansvarsfrihet säger Håkan Andersson (FP). Kommunfullmäktige i Värnamo kommer att rösta emot revisionens förslag att högsta kommunledningen ska avgå.

Folkpartisten Håkan Andersson, ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen, är mycket kritisk till kommunrevisionens förslag.

– Hade det varit någon riktig stake i de här så skulle även hela kommunstyrelsen föreslås att inte få ansvarsfrihet säger Andersson.

"Ordföranden bör avgå"

I morgon ska kommunfullmäktige i Värnamo ta ställning till om högsta kommunledningen ska beviljas ansvarsfrihet, det vill säga avgå, eller inte.

Enligt kommunrevisonens förslag bör kommunledningens ordförande samt förste och andre vice ordförande avgå på grund av bristerna i hanteringen av studentlägenhetsaffären - där bland annat en faktura på nästan 2,7 miljoner kronor betalades dubbelt av kommunen.

Vill att revisionen lämnar in

Folkpartisten Håkan Andersson förstår inte hur kommunrevisionen har kommit fram till sitt förslag och menar att hela rapporten är mycket otydlig och handlar om småfel. Han är övertygad om att revisionens förslag kommer att röstas ner av den borgerliga majoriteten och Håkan är dessutom villig att gå än längre.

Jag tycker faktiskt att de som sitter i revisionen och börjar läsa sin egen skrivelse riktigt noga borde ställa sina platser till förfogande och avgå.

Större ansvar för anställda

Kommunrevisionen ordförande Marianne Järletun säger så här om uppgifterna att deras förslag kommer att röstas ned.

– Vi tycker att vi gjort vårt jobb och har framfört våra åsikter och sedan vet vi att det fullmäktige som beslutar. Det är de valda och det är de som beslutar i kommunen säger Järletun. Hon tycker inte att hela kommunstyrelsen bör avgå.

– De här tre i presidiet är i alla fall hel- och halvtidsanställda personer som finns i kommunhuset och har kanske större möjligheter att hålla sig informerade. Man kanske får kräva lite mer av dem än av en fritidspolitiker säger Marianne Järletun. Hon vill inte kommentera Håkan Anderssons krav på att kommunrevisionen bör avgå.