Mullsjö

Miljonkrav på Saab till kronofogden

1:29 min

Kongsberg Automotive i Mullsjö som tillverkar växelspakar till Saab i Trollhättan har vänt sig till kronofogden för att få tillbaka de drygt 4.5 miljoner kronor som Saab är skyldiga företaget.

Enligt Hans Jörgen Mörland som är kommunikationsdirektör är det mest en säkerhetsåtgärd.
– Det är vår värdering att det är riktigt att göra detta ifall Saab skulle gå i konkurs, men främst önskar vi att förhandla vidare med Saab om en lösning.

Saabs tillverkning i Trollhättan står just nu stilla eftersom flera underleverantörer inte fått sina pengar. Ett företag som slutat leverera är Kongsberg Automotive i Mullsjö som tillverkar växelspakar och som har ett krav på 4.5 miljoner kronor.
– Det är mycket pengar men i förhållande till vår verksamhet utgör det mindre än fem procent av omsättningen vid fabriken i Mullsjö.

Nu har man alltså valt att vända sig till kronofogden för att försäkra sig om en plats i kön vid en eventuell konkurs av Saab. Och det är man inte ensam om att ha gjort. Enligt Expressen har 54 förelägganden lämnats in till Kronofogdemyndigheten om olika krav och där Kongsbergs har ett av de största.

Men Hans Jörgen Mörland är ändå optimistisk inför ett framtida samarbete med Saab.
– Det sista jag hörde är att det är en konstruktiv dialog om att få till en lösning som både innefatatr skulden och vidare leveranser av växelspakar.