Tranås

Tack vare honom sänks färdtjänstpriset

2:14 min

Tranås kommun sänker färdtjänsttaxan från 44 till 35 kronor, och det gör man tack vare ett medborgarförslag. Det skrevs av Tranåsbon Alf Rosén som tröttnade på att inget hände trots löften från politikerna.

– Jag tycker det är jätteskönt att de kan gå på ett medborgarförslag, för det är inte ofta ett medborgarförslag går igenom, säger Alf Rosén.

Han berättar att många personer kommit fram till honom och sagt att det var skönt att förslaget gick igenom.

En enkelresa med färdtjänst i Tranås är med sina 44 kronor idag dyrast i länet, men nu ska man alltså sänka till de andra kommunernas nivå. Från början var det sagt att sänkningen skulle ske i början av nästa år, men nu blir den troligen av i september eller oktober, tack vare Alf Rosén.

Redan före valet i höstas talade han med samtliga partier i kommunen som alla lovade att de skulle sänka taxan, men när ingenting hände tog han saken i egna händer.
– Innan valet var dom på torget, samtliga partier, och alla sa att det skulle bli 35 kronor men det hände inte ett dugg och till slut gjorde jag ett medborgarförslag och det var de ju tvungna att ta upp sen.

Och det är verkligen på grund av medborgarförslaget som det äntligen händer något. Svanthe Hansson är socialdemokrat och vice ordförande i socialnämnden i Tranås och berättar att förslaget har väckts tidigare, men fått avslag.
– Lite längre fram i höst blir det aktuellt att vi får samma färdtjänsttaxa som i resten av länet.