Vändning för höglandet när det gäller befolkningsmängd

Höglandsborna blir fler, men kommuner som Gislaved och Gnosjö tappar invånare. Det visar befolkningsstatistiken för det första halvåret i år från SCB.

Gislaveds kommun har tappat flest invånare i länet. Förra året blev det ett minus på 20 och under första halvåret i år har minskningen fortsatt och stannar på 62.
Detta trots att det fötts många barn i kommunen. Men fler har flyttat från Gislaved och det beror på den kärvare arbetsmarknaden och kanske också på eftersläpande effekter av nedläggningen av Continentals däckfabrik för två år sedan.
Också grannkommunen Gnosjö gick back, men bara med 11 personer och där verkar de senaste årens tillbakagång har stannat av.
Men det finns också positiva folkmängdssiffror i länet. Det gäller Höglandet, där det är uppåt för alla kommunerna utom Eksjö.
Vetlanda, Nässjö, Tranås och Sävsjö har fått sammanlagt nästan 300 fler invånare första halvåret och förklaringen är den motsatta mot Gislaved - nämligen att inflyttningen varit stor.
Vetlanda står för den största ökningen på Höglandet - plus 119. En anmärkningsvärt fin siffra, nästan lika stor som residensstaden Jönköping, som ökade betydligt mindre än vi vant oss vid på senare år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".