Nässjö

Aktiestinsen donerar efter SJ-krisen

1:30 min

Tio miljoner kronor doneras till Brinellgymnasiet i Nässjö. Det är aktiestinsen Lennart Israelsson från Nässjö, som återigen skänker pengar i syfte att stödja järnvägsteknikerutbildningen på skolan. Dessa tio miljoner kronor skapar också stipendiemöjligheter för eleverna vid Brinellgymnasiet.

– SJ måste förnyas och det fodras utbildning för detta. Då kom de på att de skulle starta en rallarskola i Nässjö. De hade ont om pengar och då tyckte jag att det var en idé för mig att satsa på eftersom jag jobbat vid järnvägen och vet hur det ska skötas säger Lennart.

Hur tror du de här pengarna kommer till användning?

De ska vara till stipendier, forskning och utveckling. Stiftelsen lever ju i evighet om det är så. Elever som är intresserade tror jag om de får stipendier.

Åsa Eriksson, rektor på Brinellgymnasiets tekniska sektor, är mycket glad över det tillskott som järnvägsutbildningen på skolan nu fått. Men man har från skolans sida inte bett Lennart Israelsson om några pengar, utan det är ett eget initiativ från "Aktiestinsen".

– Det är ju fantastiskt att skolan får en sådan här donation och att det går till ett område som känns angeläget både för Nässjö, för regionen och för Sverige som helhet, att vi nu får ännu bättre förutsättningar att satsa på järnvägsteknisk utbildning, säger Åsa Eriksson.

Det är ju tio miljoner kronor i aktier ni får, hur ska ni förvalta dem?

– Det kommer bildas en stiftelse som kommer fördela avkastningen, säger Åsa.

– Jag har ju lärt mig att den bästa investeringen som finns är utbildning och nu är jag glad att kunna hjälpa andra, säger "Aktiestinsen".

Fakta: Aktiestinsen

2011 skrevs boken "Miljoner på spåret" om Aktiestinsen från Nässjö, av Ulla Sundin Beck. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio

Lennart Israelsson, född 1916 i Algutsboda socken i Småland, är en svensk aktieplacerare, donator och före detta stins som populärt kallas "Aktiestinsen".
Hans första aktieplacering genomfördes 1946, i form av fem aktier i Sandvik AB, och löd på 600 kronor i dåvarande penningvärde. Han hade kommit upp i en miljon kronor i aktieplaceringar år 1980.
De stora värdestegringarna i hans aktieportfölj inträffade under 1980- och 1990-talen, och han var sedan länge ålderspensionär när han blev medialt uppmärksammad för sina framgångsrika och långsiktiga aktieaffärer.
Sedan många år är Israelsson ett mycket välkänt namn i svenska aktiespararkretsar, där han ofta anlitas för föredrag, och kommentarer i tidningar som Dagens Industri. 2008 omfattande hans förmögenhet c:a 100 miljoner kronor. (källa #link=267838#)

Bilden: 2011 skrevs boken "Miljoner på spåret" om Aktiestinsen från Nässjö, av Ulla Sundin Beck. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio.

Nyheterna P4 Jönköping

news.jkpg@
sverigesradio.se

036-215 66 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.