Värnamo

Här ska entreprenörskap ge elever jobb

3:41 min

Ett ovanligt samarbete i Värnamo och ett helt nytt tänk inom alla skolor ska på några års sikt göra det lättare att få jobb för eleverna i Värnamo som slutar skolan.

Kommunala grundskolan och gymnasiet ska samarbeta med både friskolegymnasiet John Bauer och Högskolan för att att de elever som går ut skolan ska vara anställningsbara - för ett näringsliv, som snabbt förändras och ställer nya krav.

– Det är för att höja anställningsbarheten. Man måste lära sig tänka brett och stort och ta ansvar och ta för sig säger utbildningschef Enikö Ohlsson på Campus, Högskolan i Värnamo.

Tanken är att eleverna inte bara ska fyllas med kunskap utan också förstå varför, på ett helt nytt sätt.

Att tänka nytt, lära sig att arbeta i projekt, ta ansvar - helt enkelt se vad som behöver göras på en framtida arbetsplats.

Inte behöva bli tillsagda: Gör det och det, utan direkt efter skolan kunna ta för sig bättre - se jobbet, sätta sina kunskaper i ett sammanhang som arbetsgivaren har nytta av. Entreprenöriellt lärande och tänkande kallas det.

De som pluggar i Värnamo ska ha riktigt bra förutsättningar när de går ut till näringslivet. Både för att vara intressant för jobb men också för att kunna starta egen verksamhet om man vill göra det längre fram säger näringslivschef Åza Ryden.

Målet är att, på några års sikt, all undervisning ända från lågstadiet i Värnamo genomsyras av att eleverna enkelt ska kunna förstå varför kunskaper behövs. Samtidigt få fler kontakter med näringslivet och veta att det finns ett nätverk som väntar på hemorten Värnamo även efter avslutad universitetsexamen någon annanstans i Sverige.