Bara i Jönköpings kommun skriv 15.000 parkeringsböter varje år. Foto:Pablo Dalence

Två av tre får rätt mot P-vakten

Två tredjedelar av de som bestrider en P-bot får rätt hos polisen. Det visar statistik som Nyheterna tagit del av.

Varje år så får runt femton tusen en p-bot i Jönköpings kommun, av dem bestred förra året nästan 600 stycken anmärkningen. Och faktiskt fick mer än två tredjedelar rätt.

Ibland kan man gå direkt till närmaste polisstation med P-lappen och få den riven på plats. Men de flesta får finna sig i att betala boten och sedan skriftligen bestrida den om de anser att den är orrättvis, men viktigt är att poängtera att endast den som bilen står registrerad på får komma in med en sådant bestridande. Hos polisen görs det sedan en utredning och besked lämnas till ägaren till bilen. Skulle man inte få rätt har man tre veckor på sig att överklaga beslutet och då gör polisen det en ny utredning.

Sammantaget kan det ta flera månader innan pengarna kommer tillbaka.

Som alla andra kan även p-vakterna göra fel, och tycker man att p-boten är felaktig bör man bestrida säger Gitte Landström, som handlägger P-böter hos Polisen.

pablo.dalence@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista