Fler elever väljer friskola

Antalet gymnasieelver i länet som väljer friskolealternativet ökar för varje år, men nu ser det ut som om marknaden för friskolor håller på att mättas.

Här i länet var det förra läsåre 5,3% av alla gymnasieelever som valde friskolealternativet istället för den kommunala gymnasieskolan.  Det innbär mer är dubbelt så många elever i Jönköping, på bara fyra läsår.

I Småland och Bleking fanns det förra läsåret 20 gymnasiefriskolor. Ytterligare 3 har fått godkänt från skolverket att starta kommande läsår. Och de redan etablerade friskolorna utökar sina utbud mer fler inriktningar på utbildningar.

Möjligheten till friskola har funnits i över tio år nu och ökningen kommer att fortsätta ett par år till men sedan kommer vi att hamna i ett läge där mättnaden på friskolemarknaden blir nådd när runt 20 procent av eleverna väljer friskolealternativet, det säger Peter Andersson gymnasiechef på John Bauergymnasiet Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista