Solhem svarar på kritiken

Det kritiserade behandlingshemmet Solhem i Sävsjö uttalar sig nu efter den senaste veckan omfattande uppmärksamhet. Samtidigt kommer mer kritik mot hemmet.
Debatten om Solhem började när en en 19-årig förståndshandikappad yngling hittades av polisen hos ett knarkande par i Vetlanda. Men enligt Ingela Axelsson, som titulerar sig verksamhetschef vid Solhem, så är 19-åringen inte inskriven vid behandlingshemmet Solhem. Istället är han familjehemsplacerad hos hemmets ägare, paret Quist. I ett pressmeddelande säger Solhem också att de kritiska före detta anställda som uttalat sig är ute efter att skada verksamheten, eftersom de förlorat sina jobb på hemmet. Numera fungerar allt som det skall på Solhem, säger man också. En av de kritiska före detta anställda säger att de intagna på Solhem under en tid delvis tagit över ett hus på området, dit de anställda inte fick tillträde. Han berättar också att det förekom sprit och knark och att unga flickor från Sävsjö utnyttjades. Anledningen till att ledningen lät detta pågå var, enligt den förre anställde Anders Nilsson, att Solhem var angelägen om att inte förlora pengar från de kommuner som placerat unga på hemmet. .
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".