Fler bokstavsbarn får hjälp

I år kommer ungefär 60 stökiga pojkar att komma till barn- och ungdomspsyk i Jönköping för att det ska redas ut om stökigheten beror på ADHD, DAMP eller något liknande.
Det är många fler än vad det var för några år sedan och Anders Brynge, verksamhetschef på barn- och ungdomspsyk, tror att de flesta med den här problematiken får hjälp idag.

Idag är kunskapen om ADHD och liknande funktionshinder stor och många barn får alltså hjälp, bland annat från barnpsyk.

Men för några år sen var det annorlunda. Anders Assarsson från Jönköping hade problem under hela sin skoltid, men inte förrän han var 24 år fick han veta att det berodde på att han hade ADHD.

- För mig var det fruktansvärt skönt att få diagnosen och få något att peka på. Jag var inte dum i huvudet, jag har ADHD och har svårt att koncentrera mig, säger Anders.

I dag ska barn inte behöva vänta år efter år på att få hjälp, men det finns fortfarande en grupp som kommer i skymundan. Flickor med ADHD är ofta tysta och inåtvända och risken finns att folk omkring inte märker att de har probem.

- Där kan det finnas en anledning att vara uppmärksam. De kan bara sitta och inte orka vara med och det kan vara svårt att upptäcka säger Anders Brynge, verksamhetschef på barn- och ungdomspsyk.

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista