Läkare slipper åtal för missad dödsmisshandel

Det blir inget åtal mot den läkare som avfärdade dödsmisshandeln av Värnamobon Henry Söderholm som hjärtinfarkt.

Läkaren skyller på polisen och polisen skyller på läkaren för de misstag som gjordes i det här uppmärksammade och snart två år gamla fallet.

Åklagaren konstaterar visserligen att läkaren gjort sig skyldig till ringa tjänstefel, men det är inget brott.

Henry Söderholms dotter Anna är upprörd och undrar hur det kan betraktas som ringa att missa att en person misshandlats till döds. 

Det är nu snart två år sedan Anna Söderholms pappa Henry hittades död i sin lägenhet i Värnamo och i vintras dömdes en 17-åring för att ha krossat hans skalle med ett baseballträ.

Men det här brottet hade aldrig upptäckts om inte Söderholms döttrar slagit larm efter ett besök på bårhuset. För de såg det som både polisen och läkaren missat när de kom till lägenheten - att pappan utsatts för grovt våld.

När Justitieombudsmannen bad om en förklaring så skyllde polisen på att man litat på läkaren, som efter en mycket snabb undersökning avfärdat Söderholms död som naturlig, en hjärtinfarkt. Den förklaringen visade JO förståelse för, även om han krävde bättre rutiner hos polisen.

Men nu frias alltså också läkaren från brottsmisstankar om tjänstefel. I förhören i den polisutredning som vice chefsåklagare Stefan Edwardson gjort på JO:s uppdrag, har läkaren skyllt på polisen - att de sagt att det inte fanns någon misstanke om brott kring Söderholms död.

Åklagaren kritiserar visserligen läkaren för den bristande undersökningen, där dödsorsaken helt felaktigt fastställdes som hjärtinfarkt. Men det är ett så litet tjänstefel, att det inte är brottsligt, skriver Stefan Edwardson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".