MALMBÄCK/NÄSSJÖ

Försvarets nej upprör politiker

1:39 min

Flera politiker i Nässjö är nu irriterade över Försvarets beslut att stoppa miljardsatsningen på hela 45 vindkraftverk i Malmbäck. Försvaret borde ha sagt det här i ett tidigare stadium menar Folkpartisten Kjell Skålberg. Men Försvaret avslår kritiken.

Man väntade in i det sista. Ja så säger Nässjö kommun nu om försvarets bestämda nej till miljardsatsningen på Vindkraftverk i Malmbäckstrakten.

- Jag tycker inte att det är acceptabelt att man skickar in jästen när baket redan är i ugnen, säger Anders Karlgren, moderat kommunalråd i Nässjö kommun.

Det blir alltså inga 45 vindkraftverk utanför Malmbäck. Försvaret sa nej. Vindkraftverken skulle nämligen påverka deras flygövningar och Länsstyrelsen gick på försvarets linje.

Beskedet att det inte blir av har tagit Nässjö kommun på sängen.

- Har man åsikter om det borde man ha tagit upp det i ett tidigare stadium, nu har det lagts ner väldigt mycket tid och pengar på det här projektet, säger Kjell Skålberg, Folkpartistiskt kommunalråd.

Men försvaret känns inte vid kritiken. Dialogen har funnits där heter det.

- Vi har under flera år varit i kontakt med vidkraftsintressenten. Så det har hela tiden funnits synpunkter från Förvarsmaktens sida, säger Cecilia Häckner på Försvarsmaktens infrastrukturavdelning

Samtidigt så känner Folkpartisten Kjell Skålberg att det inte bara handlar vad han uppfattar som ett sent nej, utan även miljöaspekten.

- På lång sikt är det inte bra att det blir för mycket förbud. Vi måste hitta alternativa energikällor, säger han. Men när det gäller miljökortet spelar försvaret hårt. - Om det finns en konflikt mellan två riksintressen så ska totalförsvarets intressen går före, säger Cecilia Häckner på Försvarsmaktens infrastrukturavdelning. Även miljösatsningar? - Ja, enligt gällande lagstiftning, avslutar hon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista