1 av 2
Många lantbruk dras med stora ekonomiska bekymmer (foto: David Westh)
2 av 2
Samuel Hagström driver gård i Åsarp utanför Eksjö (foto: David Westh)

Tuffa tider för länets bönder

Många lantbrukare har de senaste åren fått möta en allt kärvare ekonomi och många funderar på att helt enkelt lägga ner verksamheten på gården.

Hushållningssällskapet i Jönköping hjälper lantbrukare i olika frågor. Åsa Andersson är ekonomisk rådgivare där och möter ofta bekymrade lantbrukare. Hon säger till nyheterna att hon upplever att fler lantbrukare känner oro idag och funderar på om de orkar driva sin gård vidare. 

Det är mycket som gått emot lantbrukarna de senaste åren. EUs jordbrukspolitik gör livet svårare och snårigare för många bönder. Dessutom har Arla har sänkt ersättningen för den mjölk de köper av mjölkbönderna kraftigt. För att få någon lönsamhet krävs ny rationell och dyr teknik.

Ekvationen är svår att få ihop och fler lantbrukare än tidigare har därför hamnat i kronofogdens register eller får problem när bankerna inte längre vågar låna ut.

Många lantbruk är därför på väg att försvinna.

Samuel och Frida Hagström är tämligen unika. Inte ens 30 år fyllda förverkligade de förra året en dröm och köpte en mjölkgård i Åsarp utanför Eksjö. Direkt har de fått känna på den bistra ekonomiska verkligheten.

De berättar för nyheterna att inkomsterna idag är lägre än beräknat.

Redan små marginaler har blivit ännu mindre. Idag kan en mellanstor mjölkproducent förlora upp emot en halv miljon kronor per år, bara på lägre ersättning för mjölken.

Samuel Hagström upplever att många av hans kollegor ser mörkt på framtiden.

David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista