Föräldrar till DAMP-barn anmäler skolorna

Av alla anmälningar som skolinspektionen får in, så handlar de allra flesta om skolor som inte ger sina elever tillräckligt med stöd.

Föräldrar i Jönköpings län anmäler till utbildningsinspektionen i Lund. Enligt Björn Persson som är enhetschef där, så dominerar ärendena om bristande stöd från skolor:

- Ja, tillsammans med anmälningar om kränkande behandling så står det för den allra största delen av alla anmälningar.

Enligt skollagen ska skolan ta hänsyn till elever med särskilda behov. Och i läroplanen står det skrivet att det är skolans rektor som ansvarar för att eleverna får det särskilda stöd och den hjälp de behöver.

Men om jag som förälder tycker att skolan borde göra mer då? Då ska jag först påpeka det för rektorn. I andra hand vänder jag mig till kommunens skoldirektör och om det inte hjälper så återstår en anmälan till skolverket.

Förra året var det över 300 föräldrar till barn med särskilda behov som anmälde sina barns skolor. Många av dom var föräldrar till barn som har svårt att koncentrera sig och sitta still, som barn med ADHD eller DAMP.

Och såna anmälningar hos Björn Persson som först hämtar in rektorns version.

- Sen tar vi ställning till om det ska göras en fördjupad utredning.

Men även om anmälan inte leder vidare till någon utredning så kan anmälan i sig ha effekt ändå.

- Bara det faktum att vi finns i bakgrunden, har en positiv effekt på skolorna, tror jag. 

Jessica Sonelius, reporter

jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista