Väderrestriktioner för bussar?

Efter fredagens svåra bussolycka på E4 utanför Mantorp, då en man omkom och flera personer skadades, kräver nu Statens haverikomission restriktioner för långfärdsbussar, liknande de som finns för flyget.
Det var halt väglag och mycket hårda vindar i fredags, och chauffören i bussen, liksom en bilist som körde efter bussen har beskrivit hur den mer eller mindre lyftes av vägen i den hårda vinden. Därför vill haverikommissionen att så höga långfärdsbussar ska få restriktioner när vädret är hårt, och sänka hastigheterna. En utredning efter en liknande olycka 1998 i Fjärdhundra utanför Enköping där 42 personer skadades visar på liknande orsaker. Där kopplades haverikomissionen in och deras utredning resulterade i en rapport som krävde att restriktioner ska införas. Fredagens olycka och flera incidenter får dem att återupprepa kravet. Det skulle alltså kunna bli aktuellt med körförbud vid dåligt väglag, säger Olle Lundström på Statens haverikomission till nyheterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".