Arkivbild: Claes Folcker/PrB

Åklagarna kräver på livstids fängelse för Vaggerydskvinnan

Åklagarna i Knutbymålet kräver att barnflickan Sara Svensson från Vaggeryd döms till fängelse istället för vård. Dessutom kräver åklagarna att den livstidsdömde Helge Fossmo ska fällas också för mord på första hustrun Heléne.

Det framkommer av överklagan som i dag lämnades in till Uppsala tingsrätt.

Målet beräknas komma upp i Svea hovrätt i slutet av september eller möjligen början på oktober. O

Åklagarna vill ha ändring av Uppsala tingrätts dom på två punkter. Dels alltså att händelsen med Heléne Fossmos död 1999 ändras från frikännande av Helge Fossmo till att han fälls för mord. Dels att barnflickan döms till livstids fängelse i stället för rättspsykiatrisk vård.

På den punkten kommer åklagarna, till skillnad mot i tingsrätten, att hålla muntligt vittnesförhör med chefsöverläkaren Göran Källberg som var den enda ledamoten av socialstyrelsens rättsliga råd som ansåg att barnflickans mord och mordförsök inte skulle anses ha begåtts under påverkan av allvarlig psykisk störning.

När det gäller Heléne Fossmos dödsfall kommer yttrandet från professor Olle Nilsson, som anser att dödsfallet inte kan handla om en olycka, att ytterligare bearbetas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".