Järnmalmsgruva under Vättern

Nästa månad inleds borrningar för att undersöka möjligheten att bryta järnmalm under Vättern. För tidigare mätningar tyder på att det finns rikligt med järnmalm 1,4 kilometer under Vättern. Bergsingengören Ove Göting på företaget Asera Mining säger att han har stora förhoppningar.

-Det är ju liksom en gruvgubbes våta dröm om man hittar en egen gruva, säger Ove Göting.

Det här strax norr om Jönköping som provborrningen kommer äga rum. Från land kommer man borra snett ut ner under Vättern. Å borren som har en håldiameter på 75 millimeter har möjlighet att ta sig ner ett par kilometer. Här har tidigare mätningar visat att det finns gott om järnmalm, men nu återstår att se vilken kvalité den har.

-Vättern är ju dels en förkastningssjö och precis här kommer det ytterligare en förkastning och korsar vättern-sänkan. Och det har ju hänt mycket gelogiskt och sådan områden är alltid intressanta, säger Ove Göting

Det här är långt ifrån det enda försöket att hitta fyndigeheter runt om i landet just nu. För i takt med stigande priser på råvaror har intresset för att undersöka möjligheterna ökat explosionsartat, berättar Åsa Persson, Bergmästare på Bergsstaten.

-De som driver på är ju i första hand Kina och priserna går upp och det blir intressant över hela världen. Även i Sverige och vi har ju gott om mineraler, säger Åsa Persson, bergmästare på Bergsstaten.

Att få tillstånd för att undersöka möjligheten att bryta är relativt enkelt. Men att därefter inleda brytning är en lång process. Om provborrningen här i Vättern ger det resultat som Ove Göting och hans kollegor hoppas räknar han med att det kommer ta 10 år innan någon gruva kan vara i drift.

-Vi tror att oddsen är ganska bra. Är det något här är det stort, det kan vara stort och dåligt, det kan vara stort och bra. Men det är stort, säger Ove Göting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista