Foto: Lars Andersson/PrB

Stora löneskillnader mellan HV-spelare

Det är enorma löneskillnader mellan de bäst betalda och de sämst betalda spelarna i HV71 visar en granskning som Nyheterna har gjort.

Flera av toppspelarna kan se fram emot ett liv som mångmiljonärer när de lägger skridskorna på hyllan. Dag Larsson är HV:s sportchef och den som förhandlar om spelarnas löner:

- De bästa spelarna kan tjäna mycket pengar även i Sverige, säger han till Nyheterna.

Nyheternas granskning visar att flera av toppspelarna i HV71 har en årslön på mer än en miljon kronor. Men granskningen visar också att löneskillnaderna, mellan dom bäst betalda och de sämst betalda är enorm. Toppspelarna tjänar uppemot tio gånger så mycket som de.

- Ja, det är bara att konstatera att löneskillnaderna är stora, säger sportchef Larsson.

I Nordamerika riskerar hela hockeysäsongen i NHL att ställas in. Orsaken är klubbarna tycker att spelarna tjänar alldeles för mycket. I många andra hockeyligor, till exempel i Ryssland och Schweiz går det idag att tjäna stora pengar som hockeyspelare, därför måste elitserieklubbarna hänga med i lönematchen menar Dag Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".