Tandläkare anmäld till granskning

En tandläkare i Småland som flera gånger tidigare har kritiserats av Socialstyrelsen har efter en ny granskning åter anmälts till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).

Granskningen gäller främst hans insatser för äldre och handikappade patienter på ett särskilt boende i Småland. I flera fall har de fått behandling som strider mot vetenskap och beprövad erfarenhet, anser Socialstyrelsen. Till exempel har två patienter fått tänder utdragna utan att tandläkaren i journalen angett någon diagnos.

Efter en genomgång av 15 patientjournaler påpekar Socialstyrelsen att tandläkaren genomgående låter bli att föra journalanteckningar om patienternas allmänmedicinska status. Han har heller aldrig samrått med behandlande läkare inför ingrepp på patienterna - inte ens då det gällt utdragning av tänder på patienter som äter blodförtunnande medicin. Många av tandläkarens röntgenbilder är av dålig kvalité och hans journalanteckningar är svåra att tyda för utomstående.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".