Tuffare pensionsvillkor för politiker

Pensionsvillkoren för riksdagsledamöterna kan komma att skärpas betydligt. Snart lägger regeringens utredare fram ett förslag att även riksdagsmännen måste arbeta längre för att få full ålderspension.

- Jag är lite tudelad inför detta, å ena sidan ska vi inte ha för förmånliga villkor å andra sidan måste vi ha villkor som gör att folk vågar hoppa på ett riksdagsuppdrag. Det säger moderaten Magdalena Andersson som är riksdagsledamot från Jönköpings län till Nyheterna.

Idag behöver rikdagsmännen bara jobba i tolv år för att få ut full pension, vanliga anställda måste jobba i trettio år. Utredningen vill alltså att riksdagsmännen ska följa samma pensionsregler som alla andra på arbetsmarknaden.

Regeringens utredning tittar också på riksdagsmännens så kallade inkomstgaranti, en ersättning som betalas ut när de lämnar riksdagen och fram till pensioneringen vid 65, som mest nästan 30.000 kronor per månad. Vid årskiftet presenteras det färdiga förslaget för regeringen och riksdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".