Rektorer måste be om lov för att få använda pengarna

Rektorerna i Jönköping måste nu begära att få ut pengar från högre chefer - trots att pengarna finns avsatta i skolans budget. 

I Jönköpings kommun måste skol- och barnomsorgsförvaltningen spara flera miljoner under 2004 för att undvika besparingar under nästa år. Besparingsplanen som antogs av komunstyrelsen innebär bland annat inköpstopp för varor och tjänster som inte oundvikligen behövs för den löpande verksamheten.

I praktiken innebär det att skolans rektor måste söka om ”dispens” för det mesta inom sin verksamhet. Det här även om skolan hade utgifterna budgeterade.

Om lärare och elever vill åka ut på en lägerskola, ja då måste rektorn be om dispens, eftersom det handlar om en aktivitet som inte är oumbärlig för verksamheten.

Tidigare fattade skolorna de här besluten lokalt och det gick ganska fort , men nu när de måste gå vidare till en områdeschef, som sedan slussar frågan vidare till högre instans. Det tar tid och är både stressande och arbetskrävande för rektorerna.

Hos kommunen är man medveten om problemet och under hösten skall processen ses över och göras lite smidigare, säger Stefan Rapp, skoldirektör i Jönköpings kommun till Nyheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".