Kvinna gömde barn i Tranås

En 38-årig kvinna från Tranås har åtalats för att ha gömt undan sina barn från pappan. Det är en familjetragedi av oanade mått som nu blir offentlig då åtalet lämnats in till tingsrätten i Östersund.

Under flera år bodde kvinnan i Tranås under falskt namn, hela tiden var hon efterlyst av polisen och häktad i sin frånvaro. För ett par veckor sen kunde hon gripas i Tranås, nu har hon åtalats för grov egenmäktighet med barn, grov stöld, stöld och hemfridsbrott. Det är en familjetragedi av oanade mått som blir offentlig i och med att kvinnan nu gripits och åtalats. I slutet av 90-talet tog hon de två barnen från pappan, orsaken var att kvinnan hävdade att mannen förgripit sig på ett av barnen. Polisutredningen hade lagts ner i brist på bevis men kvinnan ansåg att hon behövde skydda barnen. Därför höll hon sig gömd.

Chefsåklagare Sune Andersson säger att det är en rektor i Tranås och kvinnojouren som har hjälpt kvinnan att hålla sig gömd ända sen i slutet av 1990-talet.

Pappan har nekat till anklagelserna om övergrepp och myndigheterna har bestämt att det är hos pappan som barnen ska bo, inte hos mamman.

När kvinnan höll sig gömd under falskt namn i Tranås inledde hon en ny relation med en annan man. När den relationen tog slut så bröt sig kvinnan in i sin ex-pojkväns bostad, stal pengar, kläder och en nyckel. Åtalet omfattar även dessa brott. Men det allvarligaste brottet - att hon gömt undan barnen från pappan i åtta år - det är det brottet som gör att hon nu sitter häktad i väntan på att rättegången ska börja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".