1 av 3
Högre tryck i däcken, manar Vägverket (foto: David Westh)
2 av 3
(foto: David Westh)
3 av 3
(foto: David Westh)

Öka trycket så sparar du pengar

Genom att lära bilisterna att pumpa sina däck ska plånboken bli fetare och luften renare. Till helgen genomför Vägverket tillsammans med Vetlanda och Jönköping kampanjen Öka Trycket.

Bara i Jönköping skulle bilisterna kunna spara tiotals miljoner årligen på bättre tryck i däcken.

När kollade du trycket i dina däck senast? Ja, om du är som dom flesta andra så var det nog ett tag sedan. I bästa fall när sommardäcken kom på i våras. Men faktum är alltså att det finns stora vinster i att pumpa i lite extra luft i däcken, både för miljön och för plånboken.


Tillsammans med 25 kommuner runt om i landet kommer nu Vägverket att köra kampanjen Öka Trycket. I bland annat Vetlanda och Jönköping kommer man att finnas på ett par bensinstationer för att öka trycket på bilisterna.

Får kampanjen fullt genomslag kan man, bara i Jönköping, minska koldioxidutsläppen med 16 000 ton, och det motsvarar ungefär tio procent av det totala utsläppet, och bilisterna skulle spara sammanlagt 65 miljoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista