Länsstyrelsen anmäler Sydkraft för brister i dammluckor

Länsstyrelsen i Jönköping anmäler nu Sydkraft till åklagare för att de orsakade onödiga översvämningar vid de kraftiga regnen i juli.

Dammluckorna vid kraftverket i Långö söder om Vrigstad gick nämligen inte att öppna på grund av bristande skötsel. Och det ökade på de redan svåra översvämningarna i Vrigstadån, säger Leif Thörne på Länsstyrelsen.

Under de kraftiga regnen den elfte och tolfte juli i år, så gick det inte att öppna två av fyra luckor vid kraftverket i Långö. Det  bidrog, enligt länsstyrelsen, till att vattennivån i Vrigstaån höjdes så att översvämningarna förvärrades för de fastigheter som finns utmed ån, och även för ett flertal jordbruksfastigheter uppströms kraftverksdammen. Redan ett år tidigare hade Sydkraft uppmärksammat problemet med luckorna utan att åtgärda dem. Därför har bolaget visat oaktsamhet och brustit i sin tillsyn av anläggningen enligt länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista