Lennart "Aktiestinsen" Israelsson. Foto Fredrik Sandberg/Scanpix.
Lasso

Aktiestinsen: "Jag säljer inte"

4:37 min

Det ekonomiska läget i Europa är svettigt just nu. Idag har börskaoset fortsatt på världens börser och runt om i världen gnuggar ekonomer och analytiker sina geniknölar för att om möjligt kunna förstå vad som händer och vad man ska göra just nu. Men hemma i Nässjö sitter Aktiestinsen, Lennart Israelsson, med sin över 80-åriga börserfarenhet, och tar det hela med ro.

Nu ska man köpa istället för att sälja säger han.

– Jag är optimist, det brukar komma igen. Jag har varit med om att det fallit sjuttio procent två gånger. 1980 hade jag en miljon och 1989 var det 15,5 miljoner kronor, 80-talet var bra. Sedan föll det till 5,5 men jag sålde inte utan var med på uppgången. Jag säljer inte när det faller, det kommer alltid igen.

Då säljer du inte nu heller?

– Nej, det kommer alltid igen. Det faller ibland bara för att jag ska kunna köpa, det utnyttjar jag. Det är så himla enkelt att bli miljonär säger Lennart Israelsson.

Fråga

Fakta: Aktiestinsen

2011 skrevs boken "Miljoner på spåret" om Aktiestinsen från Nässjö, av Ulla Sundin Beck. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio

Lennart Israelsson, född 1916 i Algutsboda socken i Småland, är en svensk aktieplacerare, donator och före detta stins som populärt kallas "Aktiestinsen".
Hans första aktieplacering genomfördes 1946, i form av fem aktier i Sandvik AB, och löd på 600 kronor i dåvarande penningvärde. Han hade kommit upp i en miljon kronor i aktieplaceringar år 1980.
De stora värdestegringarna i hans aktieportfölj inträffade under 1980- och 1990-talen, och han var sedan länge ålderspensionär när han blev medialt uppmärksammad för sina framgångsrika och långsiktiga aktieaffärer.
Sedan många år är Israelsson ett mycket välkänt namn i svenska aktiespararkretsar, där han ofta anlitas för föredrag, och kommentarer i tidningar som Dagens Industri. 2008 omfattande hans förmögenhet c:a 100 miljoner kronor. (källa #link=267838#)

Bilden: 2011 skrevs boken "Miljoner på spåret" om Aktiestinsen från Nässjö, av Ulla Sundin Beck. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista