Foto David Westh/Sveriges Radio.
Jönköping

Miljonsmäll för Herencokoncernen

Tidningskoncernen Herenco - som äger bland annat Jönköpings-Posten, Smålands-Tidningen och Värnamo Nyheter - har åkt på en skattesmäll i miljonklassen. Det visar ett nytt beslut från Skatteverket.

Det handlar om stora summor när nu Skatteverket ger den stora mediedraken en knäpp på näsan för deras sätt att hantera sina vinster.

Herenco, som ägs av familjen Hamrin, har köpt och sedan sålt aktier i tidningsföretagen Stavanger Aftenblad i Norge och VLT media i Västerås.

Mellan 2005 och 2009 håvade det Jönköpingsbaserade familjeföretaget in över 255 miljoner kronor i utdelningar och kapitalvinster i bolagen. Vinster som man måste skatta för, menar Skatteverket.

Men det tycker inte Herenco som överklagat beslutet. Herenco menar att man bara köpt aktierna för att genom en plats i styrelsen få insyn i bolagen och därmed kunna utbyta erfarenheter tidningsföretagen emellan. Det ska bland annat ha gällt annonsstrategi, format och layout på tidningarna. Det kallas för att ägandet är näringsbetingat och då behöver man inte skatta enligt inkomstskattelagen.

Men det håller inte menar Skatteverket med om, när man nu omprövat sitt beslut på Herencos begäran. Aktierna har köpts för att man ska göra vinster på dem, menar Skatteverket och påpekar att Herenco inte heller har kunnat visa upp några avtal som visar att man har något samarbete företagen emellan.

Därför måste nu den småländska tidningsjätten alltså skatta för de 255 miljonerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista