Dåligt ställt i maktens korridorer i Mullsjö

Otydligt ledarskap, ett dåligt samtalsklimat, maktspel och politiker som drivs av egenintresse istället för allmänintresse. Det är den dystra bilden som tecknas av Mullsjö kommun i en analys från den ansedda revisionsfirman Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB.

Det är ingen rolig läsning som kommunledningen i Mullsjö fått på sitt bord.

Men att det fanns problem var uppenbart när politikerna tidigare i år beställde analysen av arbetsklimatet .

Då hade man suttit i krismöte om förtroendeklyftan som uppstått mellan politiker och tjänstemän.

I den Analys som revisionsfirman nu tagit fram av arbetsklimatet vid kommunledningen i Mullsjö beskrivs ett maktvakum präglat av otydliga roller och ett dåligt samtalsklimat.

Det man kommit fram till är att man i det politiska livet i Mullsjö av tradition har varit van att han en gammaldags manliga ledare som slår näven i bordet och lägger sig i de minsta detaljerna.

Nu finns ingen sådan självklar ledare i kommunen - och det har faktiskt skapat problem.

Det har skapat spelrum för politiker längre ner i den politiska organisationen som fått utrymme för att själva gå in och detaljstyra och peta i tjänstemännens arbetsuppgifter på det gammaldags viset.

Det är en detaljerat rapport där revisionsfirman också kommer med förslag om hur arbetsklimatet ska bli bättre i Mullsjö i framtiden.

Först och främst måste de politiska partierna i Mullsjö ta sitt ansvar och börja samarbeta med ömsesidig respekt för varandra.

Ledande politiker och tjänstemän i kommunen måste inse att de inte ska peta i alla detaljer och göra klart vilka roller de ska ha.

Sedan bör man börja prata mer med varandra - därför föreslår rapporten att kommunen helt enkelt anställer en person som ser till att det blir gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista