Länet

Mångmiljonsatsning på musslor

1:50 min

Nästan 50 miljoner kronor satsas på att rädda den tjockskaliga målarmusslan. Och en del av den satsningen görs i Jönköpings län.

Musslan finns i Emån och Brusaån, och det är en av Europas mest hotade musselarter.

Projektet är ett samarbete mellan länsstyrelserna i Jönköpings län, Skåne, Blekinge, Östergötland och Sörmland ihop med Karlstads Universitet.

Enligt projektets koordinator, Jakob Bergengren på Länsstyrelsen i Jönköpings län, gynnar åtgärderna som sätts in för att rädda målarmusslan också andra arter som öring, utter och flodpärlmusslan.

Miljonerna som satsas kommer från EU-kommissionen, Naturvårdsverket och länsstyrelserna.
– Det känns fantastiskt kul att vi får loss de här pengarna och att få jobba med det här projektet, säger Jakob Bergengren.

Den tjockskaliga målarmusslan blir mellan fyra och sju centimeter lång och finns i större delen av Europa. Men den är alltså utrotningshotad, och som det är i dag så klarar den sig inte i alla vattendrag.

Där den tjockskaliga målarmusslan finns är det med andra ord bra kvalitet på vattnet, men det är det alltså långt ifrån överallt.

Dessutom är den beroende av att fiskarna har ett bra liv och kan vandra omkring i vattendragen eftersom den lever i deras gälar i ett stadie. Dessutom behöver den sand och grusbottnar för att överleva.

De nära 50 miljoner kronorna ska bland annat användas till att ta bort vandringshinder i sex åar och att återintroducera musslorna i fyra åar som de tidigare försvunnit ifrån.