Ovanligt många omhändertagna barn i Nässjö

Rekormånga barn i Nässjö kommun är just nu omhändertagna av de sociala myndigheterna. Det gäller både de som är placerade i familjehem och de som får hjälp på någon institution.

Just nu är 56 barn och ungdomar i Nässjö kommun placerade i familjehem. Så många har det inte varit på ungefär 15 år enligt Anders Saldner, chef över barn- och ungdomssektionen på socialförvaltingen i Nässjö kommun.

Dessutom har man i sommar haft rekordmånga akuta fall - det vill säga barn eller ungomar som behöver omedelbar hjälp att komma ifrån den miljö dom lever i. Det har lett till en topp av ungdomar och barn som är placerade på institution - just nu är det 14 personer. Och det är mycket kostsamma fall för kommunen eftersom en person på institution kostar ungefär 3000 kronor per dygn. Individ- och familjeomsorgen beräknas nu gå back med 7,5 miljoner kronor.

Det finns inte en ensam orsak till att så många barn och ungomar i Nässjö behöver hjälp av socialtjänsten just nu, enligt Anders Saldner. Det kan till exempel bero på misshandel eller att en ungdom behöver komma ifrån en kriminell miljö. Men det finns en orsak som oroar Anders Saldner lite extra och det är det ökade narkotika- och alkoholmissbruket i samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista