1 av 2
Arkivbild/Sveriges Radio
2 av 2
Jönköping

Klart att kommunen har kvar växthuset

Nu har politikerna i Jönköpings kommun fattat det definitiva beslutet. Det kommunala växthuset ska inte säljas. 

Ett växthus tycks inte vara hett på marknaden. Kommunen fick bara in ett enda bud och det var så lågt att politikerna i tekniska nämnden nu tackat nej och dragit tillbaka försäljningen.

Det var den borgerliga majoriteten som tyckte att verksamheten var rena ogräset och ville göra sig av med det 4 000 kvadratmeter stora växthuset som förser kommunens parker men också privata grossister och Svenska Kyrkan med blommor och växter.

Motivet var att en kommun inte ska pyssla med blomförsäljning och dessutom kan det vara emot konkurrenslagen som inte tillåter skattefinansierad verksamhet att vara en aktör på marknaden.

Men köpare av kommunala växthus växer tydligen inte på träd. Det var bara den kända blomsterförsäljaren Thomas Yngwe, alias Gaphalsen, känd för sin kontroversiella torgförsäljning i Jönköping, som la ett bud på 2,6 miljoner.

Men det här var för lite klöver, menade tjänstemännen vid kommunen och tyckte inte man kunde sälja till ett så lågt pris och i går sa även politikerna i tekniska nämnden nej.

- Vi har ett värde på 11,6 miljoner i växthuset och det är alldeles för mycket pengar att skänka bort, säger Anders Jörgensson (M), ordförande i tekniska nämnden.

Däremot får det kommunala växthuset fortsättningsvis inte sälja på privata marknaden utan bara odla för eget behov. Resten av verksamheten ska hyras ut, förmodligen till Svenska Kyrkan.

Därmed är växthuset kraftigt beskuret.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista