Sorterade sopor kan bli för dyra

Planerna på en rötningsanläggning för sopor på Flishult i Vetlanda kommun har fått läggas på hyllan tills vidare. Skattemyndigheterna och kommunen kan nämligen inte enas om vad för typ av anläggning det handlar om.

I väntan på att striden ska avgöras får vetlandabornas sopor köras åtskilliga mil, nämligen till Trollhättan.

Sedan början av 90-talet har boende i Vetlanda och Sävsjö sorterat sina sopor i olikfärgade påsar. Först i två och sedan en tid tillbaka i tre olika påsar. En för förbränning, en för deponering och en för rötning. För att kunna röta soporna, och utvinna gas vill Vetlanda bygga en rötningsanläggning som är lite enklare än den som till exempel planeras i Jönköping. Och det är där problemen har uppstått. I en mer avancerad och betydligt dyrare rötningsanläggning tar det sex månader att bryta ner soporna. I Vetlandas skulle det ta tre år. Och nu vill skattemyndigheten reda ut om det då handlar om rötning, eller om det rör sig om en deponering eftersom det tar så lång tid. Är det en deponering vill man ha skatt på soporna som läggs där. 370 kronor per ton närmare bestämt. Något som blir ekonomiskt ohållbart för Vetlanda kommun.

Att köra soporna som ska rötas till en annan anläggning kommer att kosta 50.000 fram till årsskiftet, och Carl Odelberg på Vetlanda kommun tycker att kommunen hamnat i ett slags moment 22, hur man än bär sig åt så blir det fel.

Under hösten ska man få ett besked från skattemyndigheten, och OM det blir skatt på soporna som ska rötas får hela projektet med en ny rötningsanläggning i Vetlanda läggas ner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista