VETLANDA

Läkare ställer ultimatum

1:55 min

Protesterna mot landstingets datasystem Cosmic fortsätter. Nu går läkaren Kenneth Olofsson på privata vårdcentralen Sensia i Vetlanda så långt att han ställer ultimatum.

Det har varit omstritt redan från början, datasystemet Cosmic som landstinget köpt in för att använda till patientjournaler, recept och så vidare. Det har handlat om ihopblandade patienter, försvunna remisser och längre väntetider. Bland annat. Och för Kenneth Olofsson betyder Cosmic att han får mindre tid för patienterna.

– Jag känner hela tiden att jag inte hinner med - jag är konstant arg med det här datasystemet på grund av alla tillkortakommanden, säger Kennth Olofsson.

Tidigare har ett 90-tal av landstingets egna läkare kommit med skarp kritik. Nu går läkaren Kenneth Olofsson långt att han ställer ultimatum. Sker det ingen radikal förbättring slutar han som läkare i det här landstinget.

Landstingets hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig medger att det varit mycket krångel med Cosmic, men säger att det blivit bättre.

– Det vi har kvar som problem är att programmet och systemet kan vara långsamt.

När kommer det att fungera tillfredsställande?
Det är väldigt svårt att veta, men vi jobber intensivt med det, säger Mats Bojestig.

Men läkaren Kenneth Olofsson i Vetlanda tycker inte att problemen minskar och nu har han skrivit i ett brev till landstingsledningen att är det inte radikalt bättre innan nästa sommar så slutar han i landstinget.

– Har det inte hänt något märkbart kommer jag att lägga av - det står jag för, säger Kenneth Olofsson.