Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix
Jönköpings län

Rekordtidig start för jultidningarna

1:44 min

Det är bara mitten av augusti, men redan nu skickar jultidningsförlagen ut erbjudanden. Där lockas skolbarnen med fina premier, som surfplattor, iphones och systemkameror som de kan få - om de bara säljer tillräckligt mycket böcker.

Nu är det jul igen, nu är det jul igen. I alla fall om vi ska tro jultidningsförlagen. För igår damp de ner hos många barn i länet - tidningarna med alla erbjudanden.

Och jultidningar i mitten på augusti ä det är ovanligt tidigt. Men konkurrensen är hård om kunderna. Det gäller att vara först till kvarn om man ska sälja.
– För annars har dom redan köpt av någon annan, säger nioårige Oliver Palrén som säljer jultidningar i Mullsjö.

Men trots att han gick ut direkt när han fick erbjudandet så gick det trögt, till Oliver Palréns besvikelse. Trots tio påringningar på olika dörrar i Mullsjö var det ingen som handlade något. Och för att få den iphone han så gärna vill ha måste han sälja för 4 000 kronor.

Fredrik Jerselius är vd på ett av förlagen som säljer jultidningar, Bra Förlag. Han medger att starten för jultidningsförsäljningen är ovanligt tidig i år.
– Det kan vara svårt för barnen att sälja eftersom det är många som tycker det är för tidigt.

Anledningen till att starten tidigarelagts är konkurrensen mellan olika bolag.
– Men möts barnen av ett nej så får de avvakta och gå tillbaka senare när folk är mer intresserade av att köpa.

I snitt säljer barnen som oftast är mellan nio och tolv år för 2 000 kronor, enligt Fredrik Jerselius. Han menar att förlagen försöker vara tydliga och pedagogiska och förklara vad som krävs för att man ska få en viss premie.

Telefonen Samsung Galaxy får den som sålt för 5 600 kronor, men det är få som når upp till den summan, medger Jerselius.

Men det är inte att luras då?
– Nej, vi visar ju hur mycket man måste sälja för.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista