Fler omkommer under promenad

2:03 min

Antalet dödsolyckor bland gångtrafikanter har mer än fördubblats under årets första sju månader, i jämförelse med samma period förra året. Hittills i år har 28 gångtrafikanter dött, mot elva förra året. Och framför allt äldre personer råkar illa ut.

– Ofta stannar de inte vid övergångsstället eller också bara kör de rakt fram. Många vill bara komma fram så fort som möjligt, men jag är rädd, säger Senada Cehic från Jönköping.

– Det har liksom inte tid att vänta. Det är därför som jag går så sakta och kan vänta tills det har lugnat ned sig, säger en annan fotgängare.

Vad tror du att det beror på att dödsolyckorna bland gångtrafikanter ökar?

– Antagligen är det gångtrafikanten som har lite bråttom, eller också är det chauffören.

Efter att dödstalen bland fotgängare minskat flera år i rad har antalet döda ökat hittills i år.

Under årets första sju månader omkom 28 personer, enligt Trafikverkets statistik - det är 17 fler än samma period förra året. Många av dem som dör är äldre.

En av förklaringarna till ökningen kan, enligt trafiksäkerhetsorganisationen NTF:s vd Jan Sandberg, vara att billisterna kör fortare i tätorterna.

– Vi vet att det är väldigt viktigt att bilisterna håller rätt hastighet. Det här kan tyda på att hastigheterna bland bilisterna i tätort är något högre än tidigare.

Hur allvarligt är det?

– Det är allvarligt, för vi försöker ju på alla sätt och vis - genom säkra vägar och bilar, hastighetsgränser utifrån trafiksäkerhetsperspektiv - mota den utvecklingen. Men om vi gör allt rätt, men bilisterna inte ändrar sitt beteende utan snarare kör mindre ansvarsfullt, då är det ju ett jätteviktigt område att ge sig på.

Rebecka Montelius

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.