Jordbruk

Regnet problem för spannmålsskörden

1:37 min

Varmt väder och regn har under sommaren glatt lantbrukare runt om i länet. Flera bönder är nu redo att ta hem sin tredje ensilageskörd. Men när det gäller spannmålsskörden har det nu blivit lite väl mycket regn.

Mikael Bäckström, du driver gården Stora Galthult utanför Haurida i Aneby kommun. Det har ju regnat en hel del på sistone, hur påverkar det spannmålsskörden?

- Det blir moget senare och det är blött i markerna, vilket gör att vi inte vet om det bär när vi åker ut med våra tröskor, och vi får lite liggsäd här och där. Lite sämre kvalité är det alltid risk för när det regnar. Vi behöver sol.

På stora ytor på en av dina kornåkrar ligger kornen ner. Vad betyder det för skörden senare?

- Det blir svårare att tröska det. Det är risk att det växer om, att det blir skott av kornet när de ligger ner och då blir kvalitén mycket sämre. Det är inget som man vill ha med sig in i våra lador. Helst vill vi ha mogna korn som vi kan fodra vår djur med.

I vanliga fall brukar man ju tröska mot slutet av augusti. Hur ser det ut i år, kommer ni bli försenade?

- Bra fråga. Det är alltid spännande att se när vi kan köra in den. En del har börjat, men vi har inte börjat än och det är ojämnt moget. Här behöver vi ha sol i minst en vecka egentligen, så att vi kan börja tröska. Det är mycket enklare att tröska mogen säd.

Skulle du säga att den här sommaren skiljer sig från andra somrar på något sätt?

- Jag brukar säga att ingen sommar är den andre lik. Det ledsammaste är alltid att stå så här och titta på åkern: bra spannmål, bra grässkördar, men det gäller att kunna bärga det också, för annars är det inte värt någonting.