Handeln i Vetlanda

"Det är akut läge"

1:58 min

Fler och fler butikslokaler i Vetlanda centrum gapar tomma när kunderna blir färre. Nu kräver oppositionen att kommunen gör något. Man har stöd av flera handlare.
- Vetlanda behöver evenemang i centrum.

Handeln i Vetlanda centrum brottas med stora problem. Kunderna sviker och flera butiker har tvingats slå igen.

-Läget är akut, som jag ser det. Vi måste ta kontakt med fastighetsägarna och se vad vi kan göra tillsammans. Det är i högsta grad en kommunal angelägenhet, säger Janne Johansson som oppositionsråd för Vetlanda framåtanda.

En av de butiker som har problem är Spinneribolaget. Butiken har funnits sedan 1889 men nu går det inte längre, berättar ägaren John Bergfeldt. Butiken ska läggas ner och personalen är uppsagd.

För tio år sedan hade vi åtta expediter en tisdag och vi hade fullt upp. Idag har vi en eller två i butiken, och vissa dagar kanske vi inte har en kund före klockan tolv, så kundunderlaget har totalt försvunnit, säger han.

Både John Bergfeldt och Janne Johansson menar att butikerna i centrum fått ta stryk när handeln flyttat till stora handelsområden med gratis parkering vid infarterna till Vetlanda istället.

John Bergfeldt har svårt att se hur trenden ska vända, men en sak skulle kunna vara fler evenemang i centrum.

- Nässjö har jubeldagarna, Eksjö har sin stadsfest, men Vetlanda har ingenting.

Han berättar att det troligen blir kontor i hans affärslokal.

Oppositionen i Vetlanda har skrivit en motion där man bland annat kräver gratis parkering i centrala Vetlanda för rädda handeln. Men varför är centrumhandeln så viktig.

- Det är ju hjärtat i Vetlanda centrum och slår inte det drabbar det kommunen också, säger Janne Johansson.