1 av 2
Trafiken på E4:an fick ledas om. Foto: Peder Losten.
2 av 2
Olycka på E4:an mellan Gränna och Jönköping. Foto: Peder Losten.

Dyrt och farligt när lastbilar välter

I natt och under morgonen välte ju tre lastbilar på olika håll i länet och varje gång en lastbil välter så kostar det samhället stora belopp.

Att stänga av E4 till exempel efter en olycka kan vid långa avbrott kosta uppemot en halv miljon kronor i samhällsförluster. 

Varje gång en lastbil välter eller på annat sätt är iblandad i en olycka så rycker räddningstjänsten ut med minst åtta man och två bilar. Men även polisen blir sysselsatt länge med att leda om trafik och utöver det kallas ambulans och bärgare till platsen. Ibland behövs en kran för att lyfta den många ton tunga bilen. Lasten måste tas tillvara och så ska man vänta in försäkringsbolaget som förstås vill rädda så mycket som möjligt.

Det är förklaringarna till varför det ofta tar så lång tid att rensa upp efter en lastbilsolycka. Och det kostar pengar också. Utöver räddningstinsatserna så kostar det samhället hundratusentals kronor i förlorad tid när trafiken står still eller måste ledas om på småvägar. Att stänga av E4 och leda om trafiken under ett halv dygn kan kosta över en halv miljon kronor i förlorad tidsvinst, visar en grov uppskattning som vägverket gjort för nyheterna.

Dessutom är lastbilsolyckorna en stor risk för Vättern där större delen av kommunen invånare hämtar sitt dricksvatten. Att en lastbil med miljöfarligt gods välter och allt rinner ned i sjön är ett skräckscenario.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".