Politik

Annie Lööf inte oomtvistad i hemlänet

2:03 min

Annie Lööf från Värnamo framstår allt mer som favorit till att efterträda Maud Olofsson som ny partiledare för centern. Även om många centerpartister gillar personen Annie Lööf så är man mer frågande till den politik hon står för. Inger Ekengaard från Gränna är före detta ledamot i centerns partistyrelse.

På lördag ska alla partidistrikt ha gett besked.

-Annie är jätteduktig och hon är duktig på att kommunicera. Sen tycker jag det är viktigt VAD men kommunicerar. Jag är kanske inte lika säker på att Annie står för den nyans av politiken som jag företräder, säger Inger Ekengard.

Tillbaks till centeridealen
-Vi måste tillbaka till de traditionella centerideerna. Lite mer regionalpolitik och komma ihåg vad decentralisering är. Vi måste vara mer aktiva på miljöområdet. Vi behöver inte släppa in så mycket marknadsliberalism, säger Inger Ekengard. 

Inger Ekengard och får stöd av ett annat tungt centernamn, Kjell Magnusson fd kommunaråd från Gislaved.
-Jag tycker att Annie är väldigt marknadsliberal. Jag har inte riktigt samma tilltro till marknadens förmåga att lösa angelägna samhällsproblem som jag uppfattar att Annie har.

Symbol för förnyelse
Annie Lööf har fått symbolisera den förvandling och förnyelse som centern genomgått dom senaste åren. Från Fälldins gammalcenterparti med decentralisering och landsbygdsfrågor i fokus, till ett mer nyliberalt parti. Förändringen har gjorts för att förnya och bredda partiet och delvis har man också lyckats, inte minst i Stockholm. Men det är en förändring som inte alla gillar.

Med Annie Lööf som partiledare är många rädda för att traditionella centerfrågor försvinner.

Mognat politiskt
Åke Johansson som är gruppledare för centern i fullmäktige i Jönköping tycker att Annie Lööf mognat politiskt under senaste åren.
-Hade du frågat mig för något år sen så hade jag sagt att hon är mer åt högersidan än Anna-Karin Hatt, men nu tycker jag Annie har en väldigt fin framtoning. Hon har lyssnat på rörelsen.

Åke Johansson är inte orolig för att Annie som partiledare inte ska följa centerns riksting och partiets intentioner.