Saabs kris

Ont om reservdelar till krockade Saabar

2:16 min

I spåren av Saabkrisen har det blivit svårt för verkstäder att få tag på vissa reservdelar till Saabbilar. Den som krockar med sin Saab kan i värsta fall få låta den stå eftersom vissa delar inte går att få tag på.

Dag Börjesson är servicemarknadschef för Holmgrens bil som har Saab-verkstäder på sju orter i Småland

– Strålkastare, karrosseridelar, rutor.. Så fort vi får tag på något så köper vi på oss det för att ha, säger Dag Börjesson, servicemarknadschef för Holmgrens bil som Saab-verkstäder på sju orter i Småland.

– Vissa kunder som har stillastående bilar får ju vänta - och vi kan inte ge mer besked än vi får från Saab.

Vad får ni för besked?

– Vi får faktiskt inga besked.

På Holmgrens skadeverkstad i Jönköping står flera krockskadade Saabar.

En kondensor till Saaben är ett exempel på delar som inte finns att få tag på. En rundringning som Ekot gjort till ett 10-tal verkstäder bekräftar bilden av brist på vissa reservdelar.

Servicedelar finns att tillgå men det är vid krockskador som det kan bli bekymmer, och där är det särskilt svårt att hitta reservdelar till nya bilar.

Generalagenten Saab parts är ett eget dotterbolag i koncernen som förser verkstäderna med orginaldelar. Nu bekräftar Saabs talesperson Gunilla Gustavs att Saab parts har problem att få vissa underleverantörer att leverera reservdelar.

– Ja det är problem med ett fåtal reservdelar. Men vi hjälper till att söka efter de delarna.

Vad beror det på?

 – Om vi har en leverantör som vi har en förhandling om leveranser och betalningar, då får inte reservdelslagret heller leverans.

De verkstäder som vänder sig till Saab parts får hjälp med att söka efter delar till bilar som blivit stillastående.

Saab kan i dagsläget inte lämna några besked om en lösning på problemet, men oavsett vad som händer i koncernen så tror Gunilla Gustavs att det på sikt kommer att finnas god tillgång på reservdelar till Saab genom Saab Parts igen.

– Saab parts kan fungera som ett bolag även utanför Saabkoncernen.

Rebecka Montelius

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.