Miljonrullningen inom skolan ska nu granskas, säger skolpolitiker Anne-Marie Grennhag (M). Arkivbild: Tommy Nilsson/Sveriges Radio.
jönköpings kommun

Miljonrullning ska granskas

Ombyggnationen av Råslättsskolan i Jönköping blev 21 miljon kronor dyrare utan att någon slog larm. Nu ska miljonrullningen av skattepengarna i Jönköpings kommun interngranskas.
- Det här är inte acceptabelt, säger Ann-Marie Grennhag (M), ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden.

Nyheterna kunde i fredags avslöja att ombyggnationen av skolan dragit iväg från planerade 51 till hela 72 miljoner kronor. En ökning med 40 procent, utan att någon slagit larm till politikerna. Bland annat har lokalytor lagts till utan något politiskt beslut.

När detta blev känt drogs ett snabbt sammankallat krismöte ihop i mitten av veckan och politikerna informerades. Kommunalrådet Andreas Sturesson (KD), var mycket upprörd över fördyringen och har nu satt igång en process där rutinerna ska skärpas, sade han till Nyheterna i fredags.

Men samtidigt ska barn- och utbildningsnämnden också ta initiativ till en utredning som ska ta reda på vad som gått snett.

- Det vet vi inte nu. Ytor har lagts till utan att vi informerats, men det är flera inblandade i detta, även tekniska kontoret, säger Ann-Marie Grennhag.

Har tjänstemännen brutit mot reglerna eller finns det inga?

- Det är klart att det finns rutiner kring detta, men vi kanske måste skärpa till dom.

Sven Ebbesson (S), ordförande i kommunrevisonen, har inte tagit del av rapporteringen kring fallet, men säger till Nyheterna på söndagen att den kraftiga fördyringen med största sannoliket kommer att diskuteras när revisionen träffas under måndagen för ett ordinarie möte och att en granskning från deras sida kan bli aktuell.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".