Helgstängt på jourcentralerna på höglandet snart?

Jourcentralerna i Vetlanda, Tranås och Nässjö kan komma att stänga under helgerna och det kanske redan till hösten.
Förslaget diskuteras nu inom landstingsledningen. Orsaken är att man vill öka läkarbemanningen på vårdcentralerna i veckorna.

Förslaget upprör kommunalpolitikerna på höglandet.
-Vi vill ha den här servicen på hemmaplan, eftersom det skapar trygghet, säger Hans Rocén, moderat kommunalråd i Tranås till nyheterna.
Landstingsledningen planerar alltså att dra in jourcentralerna på helgerna i tre kommuner på Höglandet: Vetlanda, Tranås och Nässjö.
Det innebär att den som är sjuk men inte behöver akut sjukvård på helger, tvingas åka till jourcentralen Eksjö istället. En resa på åtta mil fram och tillbaka för den som bor i Tranås. 
Landstingspolitikerna har ju satt stopp för hyrläkarna och det har lett till brist på läkare vid många vårdcentraler. Arbetet har blivit så stressigt att arbetsmiljöverket krävt åtgärder annars hotar vite.
Stänger man jourcentralerna i de tre kommunerna så minskar belastningen, tror Hans Gränefelt sjukvårddirektör på Höglandet,som gärna vill avdramatisera den här förändringen:
-Vi måste ju se till att vi har en bra arbetsmiljö och att vi fullgör vårt uppdrag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista