Hårt tryck på djurjour i Eksjö

Det blir allt vanligare att folk vill göra sig av med sina husdjur. Det märker föreningen Djurskyddet i Eksjö som nu tvingas säga nej till att ta hand om övergivna djur.

Sedan starten i somras har man tagit emot tio hundar och 15 katter som ägarna övergivit i sommarstugan eller dumpat i skogen och nu tvingas man säga nej eftersom trycket är så stort.

-Vi växer så pass att andra län börjar kontakta oss nu, till och med från Göteborg och Norrköping. Vi måste sätta gränser annars blir det för fullt här, säger föreningens ordförande Birgitta Törneberg.

I sina nya lokaler i centrala Eksjö förvarar man katterna. Hundarna skickas till jourhem inom föreningen. Till och med en vattensköldpadda har man fått ta hand om som någon dumpat i centrala Eksjö.

- Jag tycker det är avskyvärt att man gör på det här sättet. Det är ju levande varelser som behöver sin plats i samhället och som behöver respekteras, säger Gunnel Wassén, kassör i föreningen.

Föreningen Djurskyddet (tidigare Djurskyddsföreningen) hyr en lokal på I 12-området i Eksjö där man tar emot katter, vaccinerar dom och sedan säljer dem vidare för 500 kronor.

I helgen hade man öppet hus för folk som ville köpa och över hundra personer kom för att titta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".